Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

"Εδώ Μιλάμε και Γράφουμε Ελληνικά" 2

 
Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio

 
 
 
 
 
 
Για τις καταλήξεις των ρημάτων
Το ε με έψιλον ή με το δίψηφο αι;


Το πρόβλημα (και το λάθος) με την κατάληξη των ρημάτων σε -ε ή σε -αι (συνήθως σε –με ή –μαι και σε –τε ή –ται) είναι  συνηθισμένο  και το συναντάμε σε πολλά κείμενα. Η ορθή γραφή είναι απλό ζήτημα αρκεί να γνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε τη φωνή των ρημάτων.
Ας το δούμε σε απλή μορφή:
Γράφουμε ορθά ευεργετούμε ή ευεργετούμαι;
Το ερώτημα αυτό συνιστά ένα από τα συχνότερα… διλήμματα πολλών από εμάς όταν συντάσσουμε ένα κείμενο. Η περίπτωση του -ε ή -αι (επομένως και του -με ή -μαι και –τε ή –ται κ.λπ.) στην κατάληξη των ρημάτων φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες. Κι όμως είναι πολύ απλό.

Για να το γράφουμε σωστά, θα πρέπει να το συνδέσουμε με τη φωνή στην οποία βρίσκεται το ρήμα μας.

Η ενεργητική φωνή περιλαμβάνει ρήματα που λήγουν σε –ω, για παράδειγμα «δίνω», ενώ η παθητική φωνή ρήματα που λήγουν σε –μαι (-ομαι,  ιεμαι,  -ουμαι ), για παράδειγμα «δίνομαι».

Οταν το ρήμα βρίσκεται στην ενεργητική φωνή, το ε της κατάληξης γράφεται με έψιλον, π.χ. δίνουμε, στέλνουμε, παίζετε, πίνετε κ.λπ.

Οταν όμως το ρήμα βρίσκεται σε παθητική φωνή, τότε το ε γράφεται με αι στα τρία πρόσωπα του ενικού και στο τρίτο πληθυντικό πρόσωπο, π.χ. ντρέπομαι, καλύπτεσαι, γράφεται, θυμούνται.

Ετσι, αν εσείς  γράφετε (=ενεργητικό ρήμα: γράφω/εις/ει…), η κατάληξη με έψιλον. Αν όμως αυτό γράφεται (=παθητικό ρήμα: γράφομαι/σαι/ται…), η κατάληξη με αι.
Θα επανέλθουμε. Δείτε προηγούμενα θέματα για την ελληνική γλώσσα στη viotia.
και

 

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι Παρασκευη απογευμα του περασμενου Μαη και κατηφοριζω με τον 6χρονο γιο μου μαθητη Β Δημοτικου μπροστα απο τα γραφεια του ΙΚΑ, την ωρα που καποιος εμφανως εκνευρισμενος κολλαει με αυτοκολλητο μια σελιδα στην πορτα του ΙΚΑ που λεει "Γαμ.....σται". Περναω γρηγορα για να μην προλαβει να διαβασει ο μικρος τη λεξη αλλα ματαια , την παρατηρει και με αυστηρο υφος λεει στον κυριο " Κυριε, δεν ξερω τι σημαινει ειμαι ομως σιγουρος οτι το τελευταιο θελει εψιλον προχτες μου το εμαθε η μαμα...."

βοιωτός είπε...

9.33
Πολύ ωραίο και διδακτικό. Διαβάζει viotia ο μικρός, όπως ο μπαμπάς;